Kort presentation av talare, studiebesök och workshops

Presentationer och gemensamma föreläsningar

Talare: Kent Conradson, Executive Vice President Human Resources Scania CV AB och Åsa Brunzell, Head of HR AstraZeneca Sweden Operations

Scania och AstraZeneca – två färgstarka och framgångsrika industriföretag i Södertälje. Hur ser företagen på den snabba teknikutvecklingen i Sverige och i världen och vilka är morgondagens medarbetare som ska bidra till att stärka och utveckla Sverige som industrination i framtiden?

Talare: Amelie von Zweigbergk, chef för industriell utveckling Teknikföretagen
Hur får vi fler tjejer att läsa teknik? Kan vi attrahera genom att tänka nytt och vad menar vi med teknik egentligen?

Talare: Yamina Enedahl, lic. mental tränare och Sveriges första världsrekordhållare i fridykning
Hur främjar vi innovation och personlig utveckling och hur kommer vi att attrahera framtidens arbetskraft, de s k ”Millenials”? Yamina Eneroth kommer att berätta sin historia från rädd simmarflicka till Sveriges första världsrekordhållare i fridykning varvat med forskning från den positiva psykologin och nationalekonomi.

Talare: Gunilla Rooke, undervisningsråd Skolverket
Om digitala kompetenser, mera programmering i gymnasiet och teknikprogrammet efter GY11 - hur blev det och vad gör eleverna efteråt?

Studiebesök

Välkommen till Sweden Operations, AstraZeneca i Södertälje
Sweden Operations är AstraZenecas största produktionsenhet med verksamhet i Snäckviken och Gärtuna, Södertälje. Här finns bland annat vår tablettfabrik som är en av de största i världen. Vi är cirka 3500 medarbetare som producerar ett 30-tal produkter till närmare 100 marknader och fyra av AstraZenecas mest sålda läkemedel. Vid ditt besök kommer du att få en övergripande information om AstraZeneca och en rundvandring i en av våra fabriker ute på Gärtuna.
Om du vill har du möjlighet att redan nu titta på vår produktion genom att använda följande länk: https://www.astrazeneca.se/om-oss/verksamheten-i-sverige/Sodertalje.html

Välkomna till Scania CV AB i Södertälje
Scania är ett globalt företag med tillverkning, försäljning och service i över 100 länder med totalt 45 000 anställda. Scania är en av världens ledande tillverkare av lastbilar för tunga transporter, bussar samt industri- och marinmotorer. Hos oss kommer du att bjudas på en omfattande guidad tur på Chassi, där Scanias lastbil produceras. Efter en kort information kommer du att få följa en lastbils väg från balkar till färdig bil, tankad och klar för en tur på provbanan. ”The big five” pratar man om inom chassimonteringen som innefattar de fem största delarna; axlar, motor, däck, hytt och uppstarten av bilen.
Om du vill veta mer om Scania hittar du information via följande länk: https://www.scania.com/se/sv/home.html

Workshops/Seminarium

Bättre PULS i skolan – mer kunskap och mer tid
Kan den svenska skolan förbättra resultaten och effektivisera arbetet genom ett förändrat arbetssätt? Transparens, standardisering, kollegialt lärande, realtid och PULS.
Workshopledare: Anders Kristiansson, pedagogisk utvecklingsansvarig och lärare vid Mälardalens Tekniska Gymnasium
Är det möjligt att förutspå teknisk utveckling och dess hastighet?
Hur förbereder vi kommande generationer på bästa sätt för att möta framtida tekniska utmaningar? Vilka lärdomar kan vi dra av tidigare erfarenheter?
Seminarieledare: Alexander Engström, universitetsadjunkt och programansvarig KTH
Teknik i klassrummet
Möter framtidens tekniker gårdagens teknik i klassrummet? Hur tar vi tillvara dagens teknik för att maximera lärandet?
Workshopledare: Jonna Müntzing, kvalitetsansvarig och lärare i matematik vid Mälardalens Tekniska Gymnasium
Lean production - Går det att producera elever?
Scania producerar tunga fordon men vad producerar skolan? Går det att använda Lean production i andra processer än i fordonsindustrin? Vi tittar på hur Scania använder sitt produktionssystem och reflekterar över hur vi kan använda det i skolan.
Workshopledare: Dan Runge och Rickard Nilsson, teamleaders och yrkeslärare vid Mälardalens Tekniska Gymnasium