Välkommen på öppet hus den 9 december 11.00-14.00!



Vi vill gärna berätta om vår skola och vår unika utbildning och samtidigt ge dig möjlighet att lära känna oss lite bättre.

Våra elever kommer då att guida dig genom våra lokaler där du kommer att få träffa alla våra fantastiska lärare och lära dig mer om de kurser vi erbjuder. 

Du kan redan nu förbereda dig genom vårt digitala öppna hus här nedanför. 

Vi finns också alltid på Facebook och Instagram @MTGymnasium. Följ oss där för vidare uppdateringar från skolan och undervisningen. 

Du kan när som helst chatta med oss på Messenger, klicka bara på ikonen längst ner till höger.  

  • Vill du att vi ringer upp dig? klicka här.
  • Här kan du anmäla dig till en prova-på-dag om du vill följa med eleverna i verkstaden.

Börja gärna med att se dig omkring i våra lokaler!
Du kan klicka och hålla in på bilden för att se dig omkring 360 grader

 

Här erbjuder vi dig en guidad tur genom skolan precis som på ett live-öppet hus 

 

Upplägget på utbildningen är varannan vecka verkstad och varannan vecka teori. I videon nedan får du följa Lucas som har verkstad just den här dagen. Han visar hur en dag kan se ut i verkstaden från morgon till kväll.

 

Nedan kan du klicka dig vidare till massor med olika filmer och annan information om kurserna och skolan. Lyssna och läs om vad elever och lärare säger om vår unika utbildning som ger dubbel kompetens från både teknikprogrammet och industritekniska programmet. 

  • Svara gärna på vårt formulär om hur du hittade hit 

 

  • Rundtur på skolan

    Varmt välkommen till Mälardalens Tekniska Gymnasium och vårt digitala öppet hus.
    Nu kommer vi att ta med dig på en guidad tur genom skolan. Våra elever och lärare berättar om utbildningen och kurserna man läser hos oss samt hur en skoldag ser ut.


    Nu är det bara att börja klicka dig fram på våra olika filmer.
    Du kan såklart när som helst ställa dina frågor till oss via Messenger, klicka bara på ikonen längst ner i högra hörnet eller via Instagram och Facebook


    Då börjar vi, varmt välkommen till Mälardalens Tekniska Gymnasium!

    Rundtur på skolan - FILMER »

    • Svenska och Religion

      Jag heter Jessica och undervisar i svenska och religion på Mälardalens Tekniska Gymnasium, helt klart de roligaste kurserna. I denna film kommer jag att berätta mer om hur undervisningen går till och vad vi gör i kurserna.

      Robotteknik 

      Hej och välkomna till robotarenan!

      Jag heter Jonas och är en av tre robotlärare här på skolan. Jag har jobbat här sedan skolan öppnade 2012 och undervisar i flera ämnen, men min personliga favorit är just robotteknik.
      Här får man som elev lära sig hur en industrirobot fungerar och även grundläggande programmering i ett programspråk som heter Rapid. Det som är roligast med robotkursen är att det går snabbt att komma igång, redan efter 30 minuter kan man testköra roboten manuellt och senare samma dag har man gjort sitt första robotprogram utan några förkunskaper. Undervisningen sker genom korta teoretiska genomgångar, mycket praktisk övning i grupper om två och två eller ensam med möjlighet att ställa frågor när som helst.
      Robotar används av våra ägarföretag i väldigt många applikationer bl.a. för montering, packning, svetsning och målning. Under praktikperioderna kommer man garanterat att komma i kontakt med dem.

      I filmer berättar Kalle vad han tycker om kursen Robotteknik.

      CNC-fräs 

      Hej! 

      Välkomna till CNC-fräs, mitt namn är Kristoffer och jag är en av lärarna i datorstyrd produktion.
      Här lär vi oss att programmera och tillverka olika typer av detaljer med hjälp av en fräsmaskin.
      På CNC-fräs läser alla elever Datorstyrd produktion 1 och 2 under de första två åren på skolan.
      När eleverna sedan i årskurs tre ska välja specialisering kan de välja att läsa Datorstyrd produktion 3 och 4 samt Cad/Cam.
      De elever som vill får också möjligheten att tävla i CNC och får därmed chansen att tävla både nationellt och internationellt.

      I filmen berättar Viktor vad han tycker om kursen Datorstyrd produktion 3.

      Manuell svarvning

      Hej och välkommen till skolans roligaste ämne!

      Jag heter Johanna och är en av lärarna i den här kursen.
      Kursen heter Produktionsutrustning 3 och här lär du dig att svarva. Det går fort att lära sig och eleverna utvecklas snabbt under kursens gång. Inga förkunskaper krävs.
      Under kursen är det en lärare per sex stycken elever och alla elever har en egen maskin att jobba i.
      Kursen är uppdelad i två veckor som är förlagda under de första två åren i utbildningen.
      Utifrån elevinflytandet i kursen svarvar vi bara detaljer som ”blir något”, så i slutändan har eleven svarvat en hammare och en gäddpräst, något man kan ta med hem.
      Vi jobbar både praktiskt och teoretiskt, individuellt och i grupp, för att nå alla kunskapsmål.
      Hoppas att vi ses här på svarv nästa termin!

      I filmen berättar Jakob vad han tycker om kursen Produktionsutrustning 3.

      CNC-svarvning

      Hej och välkommen till avdelning CNC-svarv. Jag heter Jens och är en av fem lärare som undervisar i ämnet datorstyrd produktion.

      Datorstyrd produktion 1 och 2 är de i särklass roligaste verkstadskurserna som alla elever på skolan läser, om ni frågar mig.
      Undervisningen bedrivs i små grupper med en lärare per sex elever. Vi varvar praktiskt individuellt arbete i moderna maskiner med teoretiska diskussioner och genomgångar i klassrum. Du lär dig dokumentera och utvärdera ditt eget arbete som du utför i en egen maskin.
      Kurserna fördelas lika mellan svarvning och fräsning. Under totalt fyra veckor i årskurs 1 och 2 får du lära dig grunderna i att hantera CNC-maskiner på ett säkert sätt och hur de programmeras till att bearbeta detaljer efter en ritning.
      Om du efter dessa veckor tycker att datorstyrd produktion är den roligaste verkstadskursen på skolan kan du välja specialisering Produktions- och bearbetningsteknik till årskurs 3. Då får du möjlighet att på ett kreativt sätt fördjupa dig ytterligare lite mer i ämnet, upp till sex veckor i Datorstyrd produktion 3 och 4 samt Cad/Cam.

      I filmen berättar Jesper vad han tycker om kursen Datorstyrd produktion 2.

      Bänk

      Hej och välkomna till Produktionsutrustning 1 eller bänk som vi brukar säga.

      Produktionsutrustning 1 är introduktionen och grunden till de övriga verkstadskurserna. Här kommer man under en vecka få lära sig att mäta, läsa och tillverka enligt ritning. Vi lär eleverna använda enklare verktyg som skjutmått, filar och ritsnål. Eleverna lär sig även använda maskiner samt namnen på dessa, t.ex. pelarborr, bläster och slipmaskiner. Som avslutning på kursen får eleverna skapa sin egen examination där de designar, skapar en ritning och tillverkar sin produkt. Det finns även möjlighet att göra sin egna grill.
      Hoppas vi ses i höst!

      I filmen berättar Sophie vad hon tycker om kursen Produktionsutrustning 1.

      Gassvetsning

      Hej och välkomna till svetsavdelningen! 

      Jag heter Anders och är en av svetslärarna här på skolan. I svetskurserna provar vi att svetsa med de fyra vanligaste svetsmetoderna. Gassvetsning bygger på att man värmer upp materialet med en brinnande gas bestående av acetylen och syre så att det börjar smälta.  

      I filmen berättar Viktor vad han tycker om kursen Svets grund

      MMA-svetsning

      Hej och välkomna till svetsavdelningen! 

      Jag heter Anders och är svetslärare här på skolan. I svetskurserna provar vi att svetsa med dom fyra vanligaste svetsmetoderna. MMA-svetsning är en svetsmetod utan gas. Metoden bygger på en kortslutning mellan plus och minus och då bildas en ljusbåge som smälter materialet. Ljuset som bildas är väldigt starkt. Därför använder vi skyddsutrustning som svetshjälm, svetshandskar och heltäckande kläder som jacka och byxor.

      I filmen berättar Mira vad hon tycker om kursen Svets grund

      Idrott och hälsa 1

      Hej och välkomna!

      I denna film berättar jag, Micke, som är idrottslärare om vårt hälsoarbete på skolan samt berättar om Scanias hälsocenter Gröndal, där eleverna har alla sina idrottslektioner.

      Mekatronik

      Hej och välkomna till mekatronikrummet där jag, Patrik, är en av fyra lärare som undervisar i skolans mest intressanta kurs, Mekatronik 1.

      Denna kurs läser alla elever i årskurs 1 och det är ett verkstadsämne som eleverna uppskattar väldigt mycket.
      Mekatronik är en hopskrivning av mekanik och elektronik. 
      I denna kurs ger vi eleverna förutsättningar att utvecklas inom flera områden såsom förmågan att planera ett mekatroniskt system från ”tomt” bord till ett färdigt projekt. Då får eleven kunskaper om bl.a. mekanisk struktur och förståelse för hur man kan programmera samt förmågan att använda t.ex. manualer.
      I filmen ser ni ett exempel på ett sådant färdigt projekt.

      I filmen berättar Rebecca vad hon tycker om kursen Mekatronik 1.

      Samhällskunskap

      Lärare i samhällskunskap, historia och religion på Mälardalens Tekniska Gymnasium

      Föreläsning om skolan

      Hej,  Jag heter Susann Jungåker och är VD och Rektor på Mälardalens Tekniska Gymnasium. I filmen berättar jag om vår verksamhet och hur vår utbildning är upplagd. Välkommen till oss!

  • 10 skäl att söka till oss

    Det finns många skäl att söka till oss, tycker vi såklart!

    Nedan har vi samlat 10 skäl som elever redan från start satte ord på. 

    Det finns naturligtvis många fler skäl, för vem vill inte gå på en skola där man får både frukost och lunch samt har ett väl fungerade elevråd? 

    10 skäl att söka till oss - FILMER »

    • 1. Stark koppling till näringslivet

      Scania, AstraZeneca och Telge – tre kända aktörer med lång erfarenhet står bakom skolan. 


      2. Garanterat jobb efter utbildningen

      När eleverna gått klart sin utbildning får de 6 månaders anställning på Scania eller AstraZeneca och har sedan chans att få en fast anställning.


      3. En väg in, flera vägar ut

      Hos oss är första året gemensamt för alla elever. Då finns det tid att känna efter vilken inriktning och specialisering man vill gå under andra och tredje året. 


      4. Du kan läsa vidare på högskola

      Förutom yrkeskompetens får eleverna även minst grundläggande högskolebehörighet med möjlighet att läsa upp till särskild behörighet till civilingenjörsutbildningar.


      5. Studiebonus

      Utöver studiebidraget får eleverna 1000 kronor extra per månaden i studiebonus av företagen. De får också fria träningsmöjligheter i Scanias motionsanläggning och tillgång till en egen bärbar dator (ThinkPad).


      6. Praktik som är på riktigt och betald sommarpraktik

      Praktiken är en viktig del i vår utbildning. Eleverna garanteras praktikplats i upp till 40 veckor fördelat på Scania, AstraZeneca och Telge. I utbildningen ingår även sommarpraktik med lön. 

       

      7. Tydligt fokus på teknik

      Genom att varva teori och praktik blir dagarna roligare. Tiden vid skolbänken kommer varannan vecka att varvas med utbildning i verkstaden så att eleverna blir väl förberedd för både yrkesliv och vidare studier.


      8.Studier mitt i verkligheten

      Undervisningen sker i moderna lokaler med den senaste utrustningen av samma typ som används ute på företagen.

        
      9.De bästa lärarna

      Lärarna som finns hos oss är här av samma skäl som eleverna. De vill ha de bästa resurserna för att kunna prestera så bra som möjligt. Eftersom vi arbetar med färre elever per lärare får varje elev också mer tid med sina lärare.


      10. Det bästa klimatet

      Där många med samma intresse möts skapas en speciell känsla och ett klimat som ger resultat.

       

      Ytterligare två bra skäl


      11. Frukost och lunch

      Eleverna får fria måltider i Scanias personalmatsal. De börjar varje dag med en stadig frukost och väljer sedan mellan flera goda rätter till lunch.


      12. Inflytande genom elevrådet

      Önskan om rastaktivitet togs vidare till elevrådet som kunde köpa in ett pingisbord.
  • Presentationer av kurser

    Eleverna på Mälardalens Tekniska Gymnasium läser upp till 4000 poäng på tre år vilket ger alla dubbel kompetens i form av yrkeskompetens och högskolebehörighet. 

    Titta gärna på filmerna där elever och lärare berättar om några av dess kurser samt vad de tycker om utbildningen. 

    Kurs- och poängplaner hittar du här 

    Åk 1
    En bred teknisk grund - och behörighet till högskolestudier
    Första året hos oss bygger på att eleverna ska få en så bred bas som möjligt, oavsett om de vill börja jobba direkt efter gymnasiet eller om de vill studera vidare.

    Åk 2
    Fördjupning – med stark koppling till näringslivet
    Under andra året får eleverna fördjupa sina kunskaper och skapa de bästa förutsättningarna inför framtida arbeten och studier.

    Åk 3
    Specialisering – med garanterad visstidsanställning
    Under tredje året får eleverna specialisera sig på de ämnen som de brinner för. Eleverna kan välja mellan:

    * produktions- och bearbetningsteknik
    * underhåll mekanik
    * underhåll automation
    * design- och produktionsutveckling.

     

    Presentationer av kurser - FILMER »

    • Gassvetsning

      I kursen Svets grund lär sig eleverna grunderna i gassvetsning, metallbågssvetsning och MIG/MAG-svetsning i verkstaden. Lärarna går igenom de olika svetsmetoderna.
      Eleverna lär sig om svetsbeteckningar samt att jobba säkert och ergonomiskt. På svetsavdelningen varvas praktiskt individuellt arbete med teoretiska diskussioner, dokumentation och utvärdering av det egna arbetet.
      Det övergripande syftet med att eleverna läser Svets grund på Mälardalens Tekniska Gymnasium är att de ska ha en bred teknisk grund att stå på inför sina vidare studier eller olika yrken inom Scania och AstraZeneca. 
      Kursen är uppdelad i tre block. Block 1 (MMA) hålls under åk1 och block 2(MIG/MAG) och 3 (GAS/TIG) hålls under åk2.

       

      Manuell svarvning

      I kursen Produktionsutrustning 3 lär sig eleverna hur man manövrerar en manuell svarv. De lär sig om material och dess egenskaper och om olika verktyg.
      Eleverna lär sig även att räkna ut varvtal och matningar samt jobbar med ergonomi och säkerhet. På svarvavdelningen varvas praktiskt individuellt arbete med teoretiska diskussioner, dokumentation och utvärdering av det egna arbetet.
      I slutet av kursen kan eleverna montera ihop sina övningsbitar till en hammare.
      Det övergripande syftet med att eleverna läser Produktionsutrustning 3 på Mälardalens Tekniska Gymnasium är att de ska ha en bred teknisk grund att stå på inför sina vidare studier eller olika yrken inom Scania och AstraZeneca. Ett annat syfte är att de ska förstå grunderna i svarvning inför kursen Datorstyrd produktion.

       

      Produktionsutrustning 1

      I kursen Produktionsutrustning 1 lär sig eleverna grunderna i en verkstad. Lärarna går igenom olika mätinstrument, verktyg och enklare maskiner.
      Eleverna lär sig om ritningar, toleranser samt att jobba säkert och ergonomiskt. På bänkavdelningen varvar eleverna praktiskt individuellt arbete med teoretiska diskussioner, dokumentation och utvärdering av det egna arbetet.
      I slutet av kursen kommer eleverna att skapa, tillverka och utvärdera sin egen examinationsuppgift.
      Det övergripande syftet med att eleverna läser Produktionsutrustning 1 på Mälardalens Tekniska Gymnasium är att de ska ha en bred teknisk grund att stå på inför sina vidare studier eller olika yrken inom Scania och AstraZeneca. Ett annat syfte är att de ska förstå grunderna i mätteknik och handhavande av maskiner.

       

      CNC-fräs 

      Målet med Datorstyrd produktion 2 är att bygga vidare på våra kunskaper som eleverna har från kursen Datorstyrd produktion 1 inom utförande och fördjupar oss i programmering.
      Eleverna kommer med hjälp av läraren att lära sig mer om cykler och hur de olika hjälpfunktionerna fungerar i iso-programmering.
      Lärarna skapar också bättre förutsättningar för eleverna att fortsätta utbilda sig inom Datorstyrd produktion 3 och 4 där de lär sig mer om drivna verktyg och att jobba i olika plan i maskin för att kunna skapa mer avancerade program.
      I datorstyrd produktion varvar eleverna praktiskt individuellt arbete med teoretiska diskussioner och genomgångar i klassrummet samt dokumentation och utvärdering av det egna arbetet.
      Kursen sträcker sig över två veckor som fördelas lika mellan svarv och fräs.​

       

      Mekatronik 1

      I kursen Mekatronik 1 lär sig eleverna grundläggande ellära, grundläggande logiska funktioner i en kombination med grundläggande kunskap om hur olika programmerbara system kan konstrueras och programmeras samt även hur en dokumentation av ett system ser ut.
      Det övergripande syftet med att eleverna läser Mekatronik 1 på Mälardalens Tekniska Gymnasium är att de ska lära sig hur elektronik och mekanik kan sammanföras till ett system som de själva konstruerar i form av ett projektarbete. En annan viktig del i kursen är att kunna samarbeta med andra och dokumentera sitt arbete.

       

      Robotteknik

      Robotteknik ingår i ämnet industriautomation.
      Inom dagens industri så förekommer det ofta robotar som utför olika moment. Vanliga användningsområden i industrin är svetsning, målning, montering samt tyngre monotona lyft. I robotteknikkursen får eleverna lära sig att manövrera en ABB-industrirobot vilket ökar anställningsbarheten inom processindustrin.​​ ABB-robotar är vanligt förekommande både på AstraZeneca och Scania.

       

      MMA-svetsning 


      I kursen Svets grund lär sig eleverna grunderna i gassvetsning, metallbågssvetsning och MIG/MAG-svetsning i verkstaden. Lärarna går igenom de olika svetsmetoderna.
      Eleverna lär sig om svetsbeteckningar och de lär sig att jobba säkert och ergonomiskt. På svetsavdelningen varvar eleverna praktiskt individuellt arbete med teoretiska diskussioner samt dokumentation och utvärdering av det egna arbetet.
      Det övergripande syftet med att eleverna läser svets grund på Mälardalens Tekniska Gymnasium är att de ska ha en bred teknisk grund att stå på inför sina vidare studier eller olika yrken inom Scania och AstraZeneca. 
      Kursen är uppdelad i tre block. Block 1 (MMA) hålls under åk1 och block 2(MIG/MAG) och 3 (GAS/TIG) hålls under åk2.

       

      CNC-svarvning

      Målet med Datorstyrd produktion 1 är att ge eleven grundläggande kunskaper inom maskinhantering och en förståelse för hur iso-programmering fungerar och hur ett enkelt program är uppbyggt.
      Med denna kurs skapar sig eleverna kunskaper för att studera vidare i Datorstyrd produktion 2, 3 och 4 där de fördjupar sina kunskaper inom programmering.
      I datorstyrd produktion varvar eleverna praktiskt individuellt arbete med teoretiska diskussioner och genomgångar i klassrummet samt dokumentation och utvärdering av det egna arbetet.
      Kursen sträcker sig över två veckor som fördelas lika mellan svarv och fräs.

       

  • Praktik på Scania, AstraZeneca och Telge

    Som elev på Mälardalens Tekniska Gymnasium har man upp till 40 veckor praktik fördelat på Scania, AstraZeneca och Telge.
    I ett tidigare samarbete med Clara Henry gjorde vi dessa filmer som på ett roligt sätt visar hur det ser ut på företagen.  

    Praktik på Scania, AstraZeneca och Telge - FILMER »

    • Våra ägare Scania och AstraZeneca

      Skolans mål är att utbilda ambitiösa, nyfikna och yrkesskickliga medarbetare. Vi vill att du ska vara med och utveckla våra grundarföretags processer och produkter så att de kan behålla den världsledande ställning de redan har. Två starka företag skapar en stabil och långsiktig verksamhet, vilket visar sig i de fördelar vi kan erbjuda dig.

      Scania är en världsledande leverantör av trans­portlösningar. Tillsammans med sina partners och kunder driver de omställningen till ett hållbart transportsystem. Scania grundades 1891 och är idag verksamt i fler än 100 länder och har cirka 52 000 medarbetare. Forskning och utveckling är koncentrerad till Sverige, med filialer i Brasilien och Indien. Tillverkning sker i Europa, Latinamerika och Asien, med regionala produktionscentrum i Afrika, Asien och Eurasien. Scania är en del av TRATON SE.

       

      AstraZeneca är ett globalt, innovativt bioläke­medelsföretag med fokus på forskning, utveckling och marknadsföring av receptbelagda läkemedel. Koncernen finns i över 100 länder och har cirka 57 000 anställda.

       

      Vår samarbetspartner Telge

      Telge ska bidra till ett attraktivare Södertälje genom en enklare vardag med tjänster inom bostäder, lokaler, el, vatten, värme och stadsnät. Telgekoncernen har cirka 800 medarbetare och ägs av Södertälje kommun. Förutom ovan nämnda tjänster är Telge verksam inom hamn, inköp, science center och arbetsmarknadsinsatser för unga vuxna.

  • Mer information

    Vi är inte längre en ny skolan utan firar i år att vi haft sex stycken studentavslutningar och att vi sammanlagt har släppt i väg över 400 elever till Scania, AstraZeneca, GMU-tjänstgöring eller universitet.

    100 % av våra elever har tagit gymnasieexamen och samtliga elever har gjort det med dubbel kompetens från både Teknikprogrammet och Industritekniska programmet. 

    Mer information - FILMER »

    • Föreläsning om utbildningen

      Hej,  Jag heter Susann Jungåker och är VD och Rektor på Mälardalens Tekniska Gymnasium. I filmen berättar jag om vår verksamhet och hur vår utbildning är upplagd. Välkommen till oss!

      Mälardalens Tekniska Gymnasium 

      Till oss kan alla som är nyfikna på teknik söka. Mälardalens Tekniska Gymnasium är en skola i Södertälje med fokus på teknik. 

       

      Lyckad studentexamen!

      Så här skrev Scania redan för 6 år sedan, och samma sak gäller fortfarande

      "Alla studenterna på Mälardalens Tekniska Gymnasium vet vad de ska göra efter skolan. De ska jobba på Scania eller AstraZeneca, eller studera vidare.
      En stolt styrelse och lärarkår gratulerade den första studentkullen vid Mälardalens Tekniska Gymnasium och önskade de duktiga eleverna lycka till i framtiden.
      Grattis och lycka till!"